A Forma-1-ben idén komoly szabályváltozási csomag érvényesül, az agresszívebb külsejű, szélesebb, hatékonyabb aerodinamikájú autókhoz a Pirelli retrósan szélesebb, tartósabb gumikat gyárt, ami összességében sokkal jobb kanyarsebességeket, alacsonyabb köridőket hoz majd.

Az elmúlt pár évben a modern F1-re folyamatosan panaszkodó Sebastian Vettel úgy véli, idén végre újra élvezetesebb lesz a versenyzés.

“Az autó jelentősen gyorsabb lesz. Nem annyira az egyenesekben, sőt, szerintem ott még lassabbak is leszünk, alacsonyabb lesz a végsebesség, de a kanyarsebességek sokkal magasabbak lesznek, és így a ránk ható erők is, megterhelőbb lesz a vezetés. Kíváncsian várom, hogyan viselkednek majd a gumik, hiszen az új autóknak sokkal nagyobb leszorítóereje lesz, mint amikkel teszteltünk (a Pirellinek)” – magyarázta a brit Channel 4-nak a négyszeres világbajnok.

“Összességében nagy változás jön, szerintem nagyobb kihívást jelent majd a vezetés. A futamokon jobban és hosszabb ideig nyomhatjuk, a gumik nem korlátoznak majd úgy. Hogy több előzést látunk-e majd? Nem vagyok benne biztos, szerintem nem. De remélhetőleg jobb lesz a verseny, élvezetesebb, minél nagyobb a tempó, annál nagyobb a móka!”

pirelli_teszt_10

Vettel 2015-ben ígéretes szezonnal mutatkozott be a Ferrarinál, három futamot is nyert, azonban tavaly már nem volt olyan versenyképes az olasz alakulat, egy futamgyőzelem sem jött össze, a konstruktőri versenyben a Red Bull a 3. helyre szorította őket. Az idén szerződése utolsó évét kezdő német reméli, hogy 2017-ben előrébb lépnek.

“Úgy gondolom, hogy ferrarisként mindig az a cél, hogy újra győzzünk, szóval most is a bajnoki címet célozzuk. De elég nehéz bármit is előre meghatározni, hiszen minden teljesen új lesz. Két hasznos évünk volt, néha jobb, néha rosszabb időszakokkal, de ilyen ez. Szerintem előrébb lépünk majd, jó formában lehetünk, de egyelőre lehetetlen jósolni.”