Az F1-ben 2006-ban a BMW Saubernél bemutatkozott Robert Kubica 2011 telén horrorbalesetet szenvedett egy olaszországi ralin, jobb karját kis híján amputálni kellet, a Forma-1-es versenyzés kizárt volt számára.

A lengyel pilóta a viszonylagos felépülés után a ralizás felé fordult, a világbajnokságban (WRC) is vezetett, de igazán jó eredményeket nem tudott elérni. Idén a hosszútávú világbajnokság (WEC) LMP1-es kategóriájában visszatér a pályaversenyzéshez.

Kubica az elmúlt pár évben a háttérben a Mercedes és a Renault F1-es szimulátorán is vezetett, és bár korlátozott kéz- és karmozgása miatt ma sem tudna futamokon indulni, szívesen kipróbálná magát egy igazi Forma-1-es autó volánjánál is.

“Szeretnék kipróbálni egy F1-es autót. Jó ideje nem vezettem ilyet, szóval magamnak is bizonyítanom kellene. De szerintem jól teljesítenék. Ugyanakkor rá kell mutatnom, hogy tesztelni egy F1-es autót egy dolog, de végigcsinálni egy teljes hétvégét, az nagyon más” – nyilatkozta néhány napja.

Kubica mondatai, és a tény, hogy a 2017-es szezon téli tesztjei bő két hét múlva kezdődnek, rögtön beindította mindenki fantáziáját, sokan már azt pedzegetik, hogy a 31 éves versenyző Barcelonában kaphatna lehetőséget. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Sauber fiatal németje, Pascal Wehrlein sorsa egyelőre kétséges a Race of Champions gálaversenyen szerzett nyaksérülése miatt, már-már reális lehetőségnek tűnik, hogy Kubica beugorjon helyettesíteni volt csapatához.

Az F1-es világbajnok Nico Rosbergnek is tetszene a dolog: “Mit gondoltok? Én remélem, hogy egy nagycsapat lehetőséget ad Robertnek. Nagyszerű lenne látni. Biztos vagyok benne, hogy azonnal gyors lenne, ahogy mindig!” – írta a Twitteren.

A barcelonai vezetés persze így is igen valószínűtlen, de arra azért számíthatunk, hogy Kubica idén egy forgatási napon vagy “ifjoncoknak” szánt tesztnapon, esetleg a Pirelli gumitesztjein autóba ül.