A Ferrari 2007 óta nem nyert egyéni és 2008 óta konstruktőri világbajnoki címet, az évről évre beígért nagy javulás pedig sosem jön. 2016-ra újra a bajnoki címért való harcot tűzte ki az olasz csapat, de végül csak a bajnokság 3. helyén zártak, a szezon végére pedig egészen szétesett benyomást keltett a maranellói alakulat.

Bernie Ecclestone 2016 végén többször is arról beszélt, hogy a Ferrarinak az a fő baja, hogy túl olasz a csapat, de az alakulat egykori versenyzője, a négyszeres világbajnok Alain Prost egy kicsit másképp látja a dolgot:

“Bernie elég igazságtalan volt, amikor ezt mondta” – nyilatkozta a La Repubblicának az egykori Renault-, McLaren-, Ferrari- és Williams-pilóta. “Én két évet töltöttem a Ferrarinál (1990-91 – a szerk.), az egyik nagyszerű volt, a másik borzalmas. Én annyit tudok mondani, a hogy az olyan kiélezett versenyben, mint a Forma-1, sokkal kiszámíthatóbb hozzáállásra van szükség, jóval kevesebb hangulatváltozásra.”

“Óvatosabban kellene bánniuk a szavakkal is, hiszen egyértelmű, hogy ha beígérjük a világbajnoki címet, akkor nehéz higgadtnak maradni, amikor nem alakulnak jól a dolgok” – tette hozzá.