A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone évek óta tervezgette, hogy szépen lassan 24-25 futamosra bővíti a világbajnokságot, és ezt az elképzelést az új tulajdonos, az amerikai Liberty Media is magáévá tette.

A Liberty által az F1 sportszakmai vezetőjének megtett Ross Brawnt a héten megkérdezték, mit gondol a 25 futamos idényekről, a szakember így felelt:

“A Liberty megkérdezte, szerintem mi a futamok számának felső határa, erre n azt feleltem, az elsődleges dolog a versenyek mennyiségének és minőségének megfelelő egyensúlya. Nem szabad, hogy egyszerűen azért növeljük a futamok számát, mert megtehetjük, a versenyeknek jó színvonalt kell hozniuk, izgalmas, jó helyszíneken. A gyakoriságot is szem előtt kell tartanunk, szerintem a kéthetenkénti rendezés nagyjából tökéletes.”

ross_brawn

Brawn kiemelte, hogy a további bővítés alapvető feltétele, hogy a csapatok bírják anyagilag, képesek legyenek munkaerőt biztosítani:

“Van az a pont a bővítésnél, amikor a csapatok hóna alá kell nyúlni, plusz támogatást kell adni, ugyanis már 20-21 futam is borzasztó megterhelő a dolgozók, a mérnökök, a teljes utazó személyzet számára. Két stábbal viszont már működik, úgy tudom, a NASCAR-ban így is csinálják. Szóval nincs akadálya, hogy több futamot rendezzünk, de a jelenlegi struktúra mellett már nem lehet bővíteni, a csapatok beleszakadnának.”