A Forma-1-ben 2017-ben nagy szabályváltozási csomag érkezik, az autók sokkal agresszívebb külsőt kapnak, a jelentősen megnövekvő leszorítóerő, valamint az ehhez igazított, szélesebb gumik villámgyors kanyarvételt és ezzel alacsonyabb köridőket hoznak majd.

Az F1-es versenyzők szakszervezete, a GPDA elnöke, Alexander Wurz azonban sokkal-sokkal radikálisabb változásokat eszközölne, ha rajta múlna a dolog.

„Ha nekem kellene elképzelnem az F1 jövőjét, az autókat még biztonságosabbá tenném, ugyanakkor sokkal gyorsabbá is. Mármint sokkal-sokkal gyorsabbá, ugyanis képesek lennénk 450-es tempót bíró, sokkal nagyobb leszorítóerőt generáló autót is gyártani. Ha a biztonságukat is növeljük, akkor aztán a legextrémebb versenyhelyszíneken, városi pályákon is lehetne futamokat tartani” – mondta a Motorsport.comnak.

f1_abu_edz_05

Wurz szerint az izgalom növelésének kulcsa egyértelműen az autók biztonságának növelése, ha az megvan, akkor számos területen lehetőség nyílik a változtatásra.

„Nem kellenének többhektáros bukóterek, nem lennének mára követhetetlenné vált pályaelhagyási ügyek. Az egyetlen fontos szempont, hogy a néző otthon úgy érezze, na, én erre sosem lennék képes, csakis a legtehetségesebb, legbátrabb versenyzők. A többi innen már nem érdekes.”

„Mostanra nagyon távol került az izgalom. Pedig ha az autók nem biztonságosabbak, akkor a versenyzők védelmének érdekében a versenyigazgatónak kell lépnie, hiszen senki sem szeretne börtönbe menni, ha történik valami, ez viszont így zsákutca. Szóval és azt mondom, hogy tegyük biztonságosabbá az autókat és legyünk bevállalósabbak minden más téren, hiszen az emberi élet kevésbé lesz veszélyben. Ilyen tempónál persze mindig veszélyes üzem lesz a versenyzés, de a megfelelő munkával javíthatunk az esélyeken.”

A Forma-1-es biztonság növelésének egyik úttörője, élharcosa, a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart a napokban szintén az izgalom növelésének lehetőségeiről beszélt, a skót legenda szerint a balesetek és a műszaki hibák dobhatnák fel a show-t.

„Verstappen berobbanásától eltekintve elég lapos szezon volt az idei. Hiányzik az izgalom, a technikai hibák, a balesetek. Félre ne értsenek, senki sem szeretne sérüléseket, de az izgalomra szükség van. Az én időmben az megvolt, igaz, akkor sajnos sokan az életükkel fizettek érte.”

stewart_f1