A háromszoros bajnok úgy próbálta megszerezni negyedik vb-címét, hogy szándékosan feltartotta a mezőnyt, hátha kikaparja neki valaki a gesztenyét Nico Rosberggel szemben.

A verseny végén, a gyorsan közeledő Sebastian Vettel miatt a csapat gyorsításra utasította Hamiltont, aki látványosan szembeszegült a főnökeivel, nem változtatott a taktikáján. Mivel Rosberg időközben visszavonult, a Mercedesnek már van fontosabb dolga is az első körben beígért büntetésnél, most már Toto Wolff csapatfőnök is inkább dobná az ügyet.

Wolff szerint hibázott a Mercedes, amikor beleszólt a versenybe. “Amikor a pillanat hevében kell döntéseket hozni, akkor néha becsúsznak hibák” – mondta Wolff a Sky Sportsnak.

“Mi pontosan úgy gondoltunk erre a versenyre, mint bármelyik másikra, ahol ugyanannyi pontot lehet szerezni. És meg akartuk nyerni, figyelmen kívül hagyva a pilótáink érdekeit.”

“A végeredmény alapján máshogy kellett volna kommunikálnunk, és így utólag visszatekintve hagynunk kellett volna őket úgy versenyezni, ahogyan jónak látják.”

A vélemények eddig is egyeztek abban, hogy a Mercedesnek nem kellett volna beleszólnia a versenybe, a nagy kérdés továbbra is az, hogy ha már elhangzott az utasítás, Hamiltonnak joga volt-e semmibe venni. Erre Wolff nyilatkozata sem ad választ, de egyre valószínűbb, hogy a Rosberg visszavonulása miatt kialakult helyzetre tekintettel Hamilton tényleg megússza büntetés nélkül a magánakcióját.