A tavaly a Toro Rossónál bemutatkozott Max Verstappent az idei Spanyol Nagydíjtól áthelyezték a Red Bull nagycsapatához, az előléptetést pedig rögtön futamgyőzelemmel “hálálta meg”.

A 19 éves holland az év folyamán jó néhányszor keveredett csatákba a világbajnokokkal, belemenős, agresszív, a tekintélytiszteletet nélkülöző stílusa pedig sokakat felbosszantott, ugyanakkor nem egy tényleg kiemelkedő versenyt produkált.

marko

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko szerint a 2016-os idény igazolta, hogy jól döntöttek, amikor 2014 őszén Forma-1-es szerződést adtak az akkor még csak 16 éves, első formaautós szezonját gyűrő tininek:

“A brazíliai teljesítménye megmutatta, hogy nekünk volt igazunk, amikor mindenki őrültnek nevezett minket, amiért ilyen fiatal versenyzőt szerződtettünk az F1-be. Folyamatosan bizonyította, hogy egészen különleges tehetség.”

“Több alkalommal is megmutatta már, hogy fényévekkel a szokásos F1-pilóták előtt jár, az első alkalommal futamot nyert, amikor a Red Bullba ült. Igen, a két Mercedes-pilóta kiütötte egymást (a Spanyol Nagydíjon), szóval az a futamgyőzelem az ölünkbe hullott, de a Brazil Nagydíj újra megmutatta, hogy nem egyszerűen átlagon felüli, hanem egy leendő nagyság.”

vettel_verstappen

Marko szerint a kritikák, panaszok is csak azt bizonyítják, hogy Verstappen rendkívüli versenyző.

“Én úgy látom, hogy a mostani nagyokétól teljesen eltérő attitűdje van. Leckét ad nekik abból, hogyan is kellene versenyezni, pont, ahogy annak idején. Emlékszem, amikor Senna és Schumacher megérkezett, nekik is teljesen más hozzáállásuk volt, és ők is sokkolták az akkori mezőnyt. Ugyancsak nagyon sok kritikát is kaptak. Most itt egy fiatal, sikerre éhes, szexi, rettenthetetlen új pilóta, aki nem fél elcsaklizni a sikert a korábbi bajnokok elől, legyen szó egyszeres, kétszeres, háromszoros vagy akár négyszeres világbajnokról.”

Bestcars