A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa ma Bécsben ült össze, hogy egyebek mellett a Forma-1 2017-es versenynaptárát is megvitassák.

Az FIA hivatalos közleményt még nem adott ki, de a brit Autosport már hírül adta, hogyan változik a menetrend az előző, szeptemberben kiadott tervezethez képest.

A legfontosabb változás, hogy az idei 21 helyett csak 20 fordulóból áll majd a szezon, ugyanis immár hivatalosan is törölték a Német Nagydíjat. Brazília sorsa is kérdéses, az interlagosi futam ugyan egyelőre maradt a naptárban, de továbbra is csak feltételesen.

braz_f1_edz_22

Az ideihez képest költözik a bakui utcai verseny, az első alkalommal Európa Nagydíj néven tartott azerbajdzsáni futam egy héttel későbbre került, így nem ütközik majd a Le Mans-i 24 órás versennyel, valamint elszakad a Kanadai Nagydíjtól – idén logisztikai rémálom volt Montréalból az időzónákon “visszafelé” haladva a világ másik felére utazni.

A Brit Nagydíj egy héttel későbbre kerül a korábbi változathoz képest, szétbontják az előző verzióban szereplő Szingapúrt és Japánt, ahogy Mexikó és Brazília sem alkot párt, az előbbi marad az Amerikai Nagydíjjal, míg az utóbbi – már ha megtartják – 2016-hoz hasonlóan önmagában áll majd november közepén.

A Német Nagydíj kidőlésével Magyar Nagydíjat is egy héttel később, tulajdonképpen megszokott időpontjában, július 28-30-i hétvégén rendezik, az utána kezdődő nyári szünet négy hétig tart majd, a Belga Nagydíj az augusztus 25-27-i hétvégén jön.

A szezon a március 26-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik és a november 26-i Abu-dzabi Nagydíjjal végződik majd.

A 2017-es Forma-1-es világbajnokság menetrendje

március 26. – Ausztrál Nagydíj
április 9. – Kínai Nagydíj
április 16. – Bahreini Nagydíj
április 30. – Orosz Nagydíj
május 14. – Spanyol Nagydíj
május 28. – Monacói Nagydíj
június 11. – Kanadai Nagydíj
június 25. – Európa Nagydíj (Azerbajdzsán)
július 9. – Osztrák Nagydíj
július 16. – Brit Nagydíj
július 30. – Magyar Nagydíj
augusztus 27. – Belga Nagydíj
szeptember 3. – Olasz Nagydíj
szeptember 17. –  Szingapúri Nagydíj
október 1. – Maláj Nagydíj
október 8. – Japán Nagydíj
október 22. – Amerikai Nagydíj
október 29. – Mexikói Nagydíj
november 12. – Brazil Nagydíj*
november 26. – Abu-dzabi Nagydíj

* feltételes

Bestcars