Lewis Hamilton életben tartotta bajnoki esélyeit a 2016-os Forma-1 Brazil Nagydíjon, miután sima rajt-cél győzelmet aratott (beszámoló itt). Miközben az eső és a balesetek miatt ötször járt a pályán a biztonsági autó és kétszer még a futamot is megszakították piros zászlóval, a brit bajnoknak nyugodt versenye volt.

„Számomra igazán nyugalmas volt az élen, amikor esik az általában jó nap nekem” – mondta. „Mindenki számára trükkös volt, az aquaplaning mindenkinek megnehezítette a versenyt. Számomra az egyik legkönnyebb győzelem volt, ez egy nagyon könnyű verseny volt, esőben általában ez az egyik legnehezebb helyszín, de szerencsére nem pördültem meg és nem volt más kalandom sem. Simán haladtam előre, 2008-ban Silverstone-ban nehezebb volt, mint itt.”

braz_f1_fut_14

Hamilton pályafutása során először tudott nyerni Interlagosban, pedig már tizedik alkalommal indult itt. Pályafutása 52. győzelmével megelőzte az örökranglistán Alain Prostot, és már csak a 91 elsőséget szerző Michael Schumacher van előtte.

„Ez volt az álmom, azóta, hogy először láttam Ayrtont ( Senna), amikor még csak öt vagy hat éves voltam. Ez az első győzelmem itt, és ez a 44. nagydíj itt, szóval ez egy szerencsés hétvége” (Hamilton rajtszáma a 44-es) – mondta a Mercedes versenyzője a dobogón.

Hamilton ezzel a sikerrel 12 pontra csökkentette a lemaradását a bajnokságban csapattársával, Nico Rosberggel szemben, aki ezúttal is megszerezte a második helyet. “Harcolok, küzdök, minden, amit tehetek, azt meg is tettem most” – nyilatkozta erre reflektálva.

“Nyilvánvalóan nem jött össze számomra a győzelem, Lewis egyszerűen nagyszerű volt” – ezt már Nico Rosbreg mondta. “De nagyon nehéz körülmények voltak, szóval a 2. helyet is aláírom ma. A piros zászlók, biztonsági autók a határon voltak, de jól döntött a versenyigazgatóság, jól ítélték meg a helyzeteket. Tényleg nagyon a határon voltak a dolgok.”

Rosberg annál is inkább örülhet a második helynek, mert a  futam egy szakaszában Max Verstappen is megelőzte. Amikor a holland gumit cserélt, onnan már biztonságban volt, de Hamiltonra nem jelentett veszélyt.