A két héttel ezelőtti Mexikói Nagydíj után Sebastian Vettel 10 másodperces időbüntetést kapott, amiért a futam vége előtt a versenybírók által szabálytalannak ítélt módon védekezett az előzni próbáló Red Bull-os Daniel Ricciardo ellen.

A Ferrari németje a büntetéssel elveszítette a korábban szintén megbüntetett Max Verstappentől megörökölt helyet, csak az 5. lett, ráadásul még két büntetőpontot is kapott.

A csütörtöki versenyzői sajtótájékoztatón, ahol a versenyigazgató Charlie Whiting videós elemzésen mutatta be, miért látták szabálytalannak a védekezést, Vettel azt mondta, nem ért egyet a döntéssel, majd pár órával később kiderült hogy nem a magánvéleményét mondta, a Ferrari hivatalosan fellebbezett.

Az olasz csapat jelezte, hogy “több új információ került napvilágra” a büntetés kiosztása óta, amelyek szükségessé teszik a döntés revízióját. A Ferrari hozzáteszi, hogy tudatában vannak annak, hogy a bajnokság állásán nem változtat, akármi is lesz, de a szabályértelmezés és -alkalmazás szempontjából fontos a felülvizsgálat, főképp, hogy a büntetés az alig egy héttel korábban bevezetett “Verstappen-szabály” első, precedenst teremtő alkalmazása volt.