Fernando Alonso jelenlegi mclarenes szerződése 2017 végéig él, és a 35 éves spanyol egyre inkább azt a benyomást kelti, hogy hosszabbítani már nem fog. A francia F1i.comnak adott interjújában például azt fejtegette a kétszeres világbajnok, mennyire bele lehet fáradni a Forma-1-be:

“Nem hiszem, hogy más sportokhoz hasonló jelentősége lenne a fizikai állapotnak. A Forma-1 a gépről, az autóról szól, nem hiszem, hogy van csúcsforma, aztán hanyatlás. Itt folyamatosan fejlődik az ember. Ha egy nap úgy dönt valaki, hogy nem csinálja tovább, az nem azért van, mert lelassult, hanem mert belefáradt.”

“Belefáradt az utazgatásba, a sajtóba, abba, hogy 20 éven keresztül reflektorfényben él, 20 éven keresztül az újságokban, a tévében szerepel, és arra gondol, hogy a való élet ezen kívül van. Emiatt hagyja abba az ember, nem azért, mert három, négy öt tizeddel lassabb, mint 20 évvel korábban.”

“Láthattuk Michael (Schumacher) esetében, aki 37 éves volt az első visszavonulásakor, hogy az utolsó évében is futamokat nyert, a szezonzáróig küzdött velem a világbajnoki címért 2006-ban, mégis kiszállt.”

Fernando Alonso Michael Schumacher ellenében lett világbajnok tíz éve

“Azért van ez, mert ha valaki 19-20 évesen bekerül az F1-be, akkor 37 évesen azt látja, hogy 17 évet a sportágra áldozott az életéből. Nincs olyan nap, amikor reggelinél ne figyelne arra, hogy mit ehet, nincs olyan nap, amikor ne gondolna arra, hogy ezt vagy azt nem szabad csinálni, mert sérüléssel járhat, a hétvégén meg jön a következő futam. Az egész élet a sportág körül forog” – magyarázta ugyanazokat a dolgokat Alonso, amikkel csapattársa, Jenson Button indokolta a 2017-es “szabadságát”.

Alonso számtalanszor elmondta már, hogy a mai, “Playstation-F1”-et nem nagyon szereti, ő a pályafutása elején megismert, kemény, nehéz sportágba szeretett bele, ugyanakkor nem hiszi, hogy a mai ifjoncok rosszabbak lennének, mint a korábbi idők hősei:

“Hiszem, hogy továbbra is a legjobb versenyzők kerülnek a Forma-1-be, de nekik már nem kell annyi idő, hogy beletanuljanak. Nem kell hozzá idő, hogy 100 százalékot tudjanak kihozni az autóból, nem kell hozz két-három év, hogy fizikailag olyan szintre érjenek, hogy minden versenyt 100 százalékos formában fejezzenek be. Nem kell, hogy megerősödjön a nyakuk, meg ilyesmi, már a második versenyen 100 százalékosak.”

verstappen_hockenheim

“Szóval szerintem kevesebb felkészülést igényel, de ettől még mindig a legjobbak jutnak a Forma-1-ig, az alsóbb kategóriás győzelmeik bizonyítják ezt. És amikor az F1-be kerülnek, hozzák is az eredményeket, hiszen ha az F1-ben valaki nem teljesít, akkor két-három futam után le fogják cserélni. A Forma-1-ben hozni kell a csapat által elvártakat, máskülönben nem lesz hosszú pályafutásod.”