A Red Bull kisebb meglepetésre nemrég bejelentette, hogy a Toro Rossónál 2017-ben is az idény alatt lefokozott Danyiil Kvjatot versenyezteti majd Carlos Sainz mellett, ezzel a GP2-ben a bajnoki címért küzdő ifjoncuk, Pierre Gasly parkolópályára került.

A döntéssel a Toro Rosso két harmadik idényébe lépő versenyzőt indít, ez nem igazán jellemző a csapatra. A kérdésre, hogy ennek köze van-e az utánpótlás rosszabb minőségéhez, a Red Bull pilótaügyekért is felelős motorsportfőnöke, Helmut Marko így felelt:

“Nem tudom, hogy véletlenről van szó, vagy trendről, de minél alacsonyabb kategóriákba nézünk, annál szomorúbb a helyzet” – mondta az Auto Motor und Sportnak.

marko

Bár pillanatnyilag úgy fest, hogy a bebetonozott Daniel Ricciardo, Max Verstappen kettős miatt sem Kvjatnak, sem Sainznak nincs esélye, hogy 2018-ban a Red Bull Racinghez lépjen előre, Marko nem zárja ki, hogy valamelyiküket hívja majd a nagyobbik csapat.

“A motorsport veszélyes tevékenység. A legkevésbé sem kívánom, de bármikor adódhat sérülés, betegség, mint például Alonso (2015-ös) tesztbalesete után. Szóval ha ilyesmi történik, akkor két jó tartalékosunk is lesz a Toro Rossónál. Emellett jövőre a Toro Rosso is megint a Renault motorját használja majd, szóval erős autójuk lesz, ehhez pedig két jó pilótát akartunk.”

Ami a 20 éves Gaslyt illeti, Marko arra utalt, hogy a nem elég meggyőző, hibákkal tarkított GP2-es szerepléssel játszotta el a 2017-es Forma-1-es esélyét:

“Gasly fiatal, még várhat. Nem véletlenül nem léptettük elő. Emellett már háromszor megnyerhette volna a GP2-es bajnoki címet, ha kevesebbet hibázik.”

pierre_gasly