A Williams csütörtökön erősítette meg a Forma-1 legrosszabbul őrzött titkát, azaz hogy 2017-ben Valtteri Bottas mellett a 18 éves Lance Strollt versenyeztetik majd.

A kanadai ifjonc az év eleje óta a Williamsnél nevelkedett, miközben a Forma-3-as Európa-bajnokságban vitt igen sikeres évet. A felkészülést édesapja, a divatmágnás milliárdos Lawrence Stroll pénzelte.

lawrence_stroll

Lawrence Stroll

Bár igazi újdonságot nem tudtunk meg, a német Auto, Motor und Sport a bejelentés apropójából készült összeállításában megmutatja, miért Stroll “minden idők legdrágább újonca”.

A milliárdos papa igazi autóbolond, amellett, hogy övé Kanada egyik patinás versenypályája, a Mont Tremblant, a világ egyik legnagyobb Ferrari-gyűjtője is, nem is csoda, hogy fia a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja volt a williamses átigazolás előtt.

Az idei Forma-3-as bajnoki címnek is volt hátszele: Stroll a saját csapatánál vezetett, hiszen apja egyszerűen megvásárolta az élmenő Prema Powerteamet, ahol a pletykák szerint a kanadai ifjoncot a csapattársak nem is támadhatták.

lance_stroll_f3

Persze lehet, hogy ez felesleges rendelkezés volt, ugyanis a kis Stroll csúcstechnikás szimulátoron gyakorolt egész évben: apja a Williamsszel építtette meg az új létesítményt, amelyet idén csakis fia használt az F3-as gyakorlásra, míg Felipe Massa és Valtteri Bottas csak a régi szimulátoron készült. 2017-ben persze már az F1-es program szolgálatába állítják az eszközt.

Ha már F1-es program: az öreg Stroll erre sem sajnálta a pénzt, fia az elérhető legújabb, már turbós hibrid erőforrással szerelt 2014-es Williamsszel tesztelt és tesztel még. A silverstone-i, hungaroringi, Red Bull Ring-i, austini, monzai, abu-dzabi, szocsi és barcelonai privát teszteken 20 fős Williams-stáb, plusz 5 Mercedes-szakember segíti az ifjoncot, a Mercedes külön megrendelésre két darab 2014-es specifikációjú erőforrást is gyártott.

stroll_2

“A legutóbbi Forma-1-es újonc, aki ennyi tesztkilométerrel a tarsolyában érkezett, Jacques Villeneuve volt (1996-ban)” – mondta a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds.

Az Auto, Motor und Sport szerint a Williams-ülésért kifizetett 35 millió dollár “csak” fele annak az összegnek, amit Stroll F1-es bemutatkozására költöttek, a fentiekkel együtt a summa elérheti a 70-80 millió dollárt (20-22 milliárd Ft).