A Forma-1-es mezőny harmadik legpatinásabb csapata, a Williams az 1977-es Spanyol Nagydíjon mutatkozott be a mai napig működő formájában, így a jövő szezon jubileumot jelent a számukra.

Az angol alakulat első ízben 1978-ban küldött pályára saját konstrukciót, ami azonban a korábbi kliensautós próbálkozások miatt az FW06-os modelljelzést kapta, a számozás azóta folyamatos, igaz, az első néhány évben több szezont is teljesített egy-egy kasztni, ezért jövőre az FW39-es következne. Nem az fog.

A 40 éves jubileum miatt a csapat ugrik egyet a számozással, az FW39-est kihagyva rögtön az FW40-essel folytatják, mondta el a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams.

williams_autók

“40 évvel ezelőtt Frank (Williams) és Patrick (Head) megteremtette a Forma-1 történetének egyik legikonikusabb csapatát. Végtelenül büszkék vagyunk arra, amit ezalatt a hosszú, sikeres időszak alatt elértünk. Kilencszer értünk a csúcsra konstruktőri bajnokként és hét világbajnok versenyzőt avattunk: Alan Jonest, Keke Rosberget, Nelson Piquet-t, Nigel Mansellt, Alain Prostot, Damon Hillt és Jacques Villeneuve-öt. Megtapasztaltuk a mélységeket is, a szívszaggató csalódásokat, az elúszott győzelmeket is” – magyarázta az alapító Sir Frank lánya.

“Nagyon sok minden változott a Forma-1-ben az elmúlt 40 évben, de egy dolog maradt: a versenyzés iránti szenvedélyünk. Ezt a szenvedélyt, az eredményeinket, a történetünket szeretnénk megünnepelni azokkal, akik mindezt lehetővé tették: a szurkolóinkkal, a partnereinkkel, a sajtós kollégáinkkal és a négy évtized alatt szerzett számos barátunkkal. 1977 óta a vérünkben van a versenyzés – nagyon büszkék vagyunk erre, és ez soha nem is fog változni” – folytatta.

A Williams az említett bajnoki sikerek mellett 114 futamgyőzelmet, 128 pole-t és 133 leggyorsabb kört gyűjtött be 1977 óta.