Erre nem lehet mást mondani, nehezen magyarázható döntést hoztak a felügyelők a Forma-1 Mexikói Nagydíj után (beszámoló videókkal itt.)

A futam vége botrányosan alakult: előbb Max Verstappen dobogóját vették el, mert szabálytalanul védekezett Sebastian Vettel ellen. A holland hiába ért célba a harmadik helyen, a díjátadó előtt kiosztott öt másodperces büntetésével visszaesett az ötödik helyre.

Igen ám, de a Verstappen-ügy után a német Daniel Ricciardóval is összeakadt, kemény kerék a kerék elleni csatában verte vissza az ausztrál támadását. Így:

A felügyelők úgy ítélték meg, hogy Vettel szabálytalan volt, és még jobban megbüntették, mint a pályát levágó Verstappent. Vettel idejéhez tíz másodpercet írtak hozzá, így ő esett vissza az ötödik helyre. A dobogós helyet Ricciardo kapta, Verstappen lett a negyedik.

A védekezés szabályait éppen Verstappen miatt az Amerikai Nagydíj előtt módosították, betiltva a féktávon való irányváltást. Vettelt erre hivatkozva büntették meg: az irányváltását “abnormálisnak és potenciálisan veszélyesnek” nyilvánították.

“Fantasztikus” – kommentálta a döntést szarkasztikusan Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke. “Csak gratulálni tudok ehhez az FIA-nek. Szereztünk a pályán egy dobogót, amit a bürokráciával újra elvettek tőlünk.”

Fellebbezés nem lesz. “Ez egy tíz másodperces büntetés esetén nem is lehetséges.”

A módosított végeredmény:

screenshot-www.motorsport-total.com-2016-10-31-01-13-09

A módosított pontverseny:

CwDfTNCUAAEt9Hx.png_large