A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) évek óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság partnerszervezete, ennek megfelelően a Forma-1-ben elvileg a Doppingellenes Világszervezet (WADA) előírásai érvényesülnek, azonban valahol elkallódott az ellenőrzés, állítja a mclarenes Jenson Button.

A brit The Sun kérdésre, hogy mikor vettek tőle mintát legutóbb, a 2009-es bajnok azt mondta, “három-négy éve”.

“Idén még nem ellenőriztek, és nem is tudok olyan pilótáról, akit teszteltek volna” – állította, hozzátéve, hogy bár az autóversenyzésben nincs igazi jelentősége és hagyománya a teljesítménynövelő szereknek, azért ő maga nagyobb szigort szeretne, hiszen a jövő évi autók vezetése sokkal keményebb fizikai próbatételt, ezért nagyobb kísértést jelent majd.

“Régen telente teszteltek, de úgy tűnik, a szúrópróbaszerű ellenőrzések abbamaradtak. A versenyhétvégéken is vettek vizeletmintát, de ma már az sincs” – panaszolta.

Valóban, néhány évvel ezelőtt viszonylag rendszeresen lehetett hallani arról, hogy a WADA ellenőrei váratlanul, reggelente kopogtattak a pilótáknál, ahogy a versenyhétvégéken végzett tesztekről is érkeztek hírek, mostanában viszont semmi ilyesmi nem történt.