A szepangi Maláj Nagydíj 1999 óta állandó pontja a Forma-1-es versenynaptárnak, de lehet, hogy a futam napjai meg vannak számlálva.

Az állami Bernama hírügynökség tudósítása szerint a versenyszervezők és az illetékes állami tisztviselők csütörtökön ülnek le megbeszélni a jövőt.

A sportminiszter, Khairy Jamaluddin a Twitteren megerősítette a hírt.

“Amikor először fogadtuk a Forma-1-et, nagy dolog volt. Ez volt az első ázsiai futam Japánon kívül, ma már viszont nagyon sok versenyhelyszín van. Nincs meg az előnyünk, már nincs meg az újdonság varázsa. Az F1-es jegyeladások esnek, a tévés nézettség csökken. A külföldi nézők is kevesebben vannak, mert választhatják Szingapúrt, Kínát, a Közel-Keletet is. Sokkal kisebb a haszon” – írta.

A fentieket tetézi, hogy a kezdetek óta névadó szponzor, a Petronas is rosszul áll, az állami olajtársaságnak betettek az alacsony olajárak.

A szepangi pálya vezérigazgatója, Razlan Razali a Bernamának elmondta, hogy 2014 óta folyamatosan csökkennek a jegyeladások, az idei futam tévés nézettsége pedig történelmi mélypontot jelentett. A főnök leszögezte, hogy 2018-ig bombabiztos szerződésük van, de “a Forma-1 ideiglenes szüneteltetése jól jöhetne az országnak”.