Az 1997-es szezonban a williamses Jacques Villeneuve küzdött a ferraris Michael Schumacherrel, a két pilótát egyetlen pont választotta el a szezonzáró jerezi Európa Nagydíj előtt.

A tét óriási volt tehát, minden részlet, tehát a rajtpozíció is számított, bele is húztak a felek. Annyira, hogy napra pontosan 19 évvel ezelőtti időmérőn Villeneuve, Schumacher, sőt még a másik Williamsben ülő Heinz-Harald Frentzen is ezredre ugyanolyan, 1:21,072-es kört futott.

A pole természetesen az időt elsőként elérő kanadai pilótáé lett, Schuminak meg kellett elégednie a második, míg Frentzennek a harmadik rajtkockával.

 

És hogy mi lett a vége? Nos, a sztorit szinte mindenki ismeri: Schumacher másnap nem bírta a nyomást, úgy volt vele, hogy ha mindketten kiesnek, az egypontos előny neki hozza meg a címet, ezért a versenyen megpróbálta kilökni Villeneuve-öt, de rajtavesztett, ő maradt a kavicságyban, a rivális a 3., és ezzel világbajnok lett, a piszkos húzás miatt a Ferrari németjét viszont kizárták a bajnokságból.