Kvjatot a Spanyol Nagydíj előtt száműzték a Red Bulltól, és ültették át a Toro Rossóba, amit természetesen nehezen emésztett meg. Carlos Sainz mellett sem jöttek igazán az eredmények, de az orosz végül újabb szerződést kapott 2017-re.

“Ez meglepő, mert az eredményei nem jogosították fel arra, hogy maradjon az F1-ben” – mondta az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve. “Látniuk kell valamit abban, ahogy dolgozik, talán ez ígéretes a Red Bull számára.” A Toro Rossónál Kvjat négy pontot szerzett, harminccal kevesebbet, mint Sainz.

“Danyiil nem fejlődött, amióta a Toro Rossóhoz került. Sainz jobb nála, nincs az ő szintjén. Pedig a Toro Rosso nem olyan csapat, amelyik csak úgy megtart pilótákat, szóval biztosan van oka, amiért azt gondolják, jó a csapat számára.”

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke szerint a Red Bull kollektív döntése volt Kvjat megtartása. “Ez a Red Bull döntése volt, ennyi az egész” – fogalmazott Tost.

“Danyiil megérdemli a lehetőséget, mert Szingapúrban nagyszerű teljesítményt nyújtott, és kifejezetten versenyképes volt Malajziában és Japánban. A Red Bull sosem döntene egy másodosztályú pilóta mellett csak a pénz miatt. A tehetség az elsődleges.”

Christian Horner Red Bull-csapatfőnök is Kvjat megtartása mellett szavazott. “Amikor megkérdeztek, azt javasoltam, hogy tartsák meg. Szerintem ez a helyes döntés” – így Horner.

“Danyiilnak kemény éve volt az idén. A magabiztossága érthetően megingott, de kemény munkával újra felépítette önmagát. 22 éves, szerintem túl korai lett volna eltemetni. Az volt a helyes, ha adunk neki még egy esélyt, úgy gondolom, élni is fog vele.”

Horner azért hozzátette, hogy Kvjat nem számíthat a Red Bull Racinghez való előléptetésre, a nagycsapatnál nem lesz üresedés, azaz 2017 után minden bizonnyal az energiaital-gyártó körén kívül kell munkát keresnie.