A Forma-1-ben 2017-ben jelentősen átalakított aerodinamikájú autókat küldenek pályára, amelyekhez a Pirelli is vadonatúj, eltérő szerkezetű és főképp szélesebb, nagyobb gumikat gyárt.

A Mercedes, a Ferrari és a Pirelli szerette volna, ha a jövő évi két idény előtti teszt közül legalább az egyiket meleg, kiszámítható időjárású helyszínen, Bahreinben tartják, a csapatok többsége viszont logisztikai és főképp pénzügyi okokból ragaszkodott ahhoz, hogy mindkét négynapos gyakorlás Barcelonában legyen.

A hétvégén Austinban a csapatok összeültek a Nemzetközi Automobil Szövetséget képviselő Charlie Whitinggal és az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-nal, hogy rendezzék a vitát, és el is dőlt a kérdés: a szezon kezdete előtt az F1 nem hagyja el Európát, a február 27. és március 2., valamint a március 7-10. között tartandó teszt is Barcelonában lesz.

Kompromisszumként az eredetileg a Spanyol Nagydíj után következő idény közbeni teszt viszont korábbra költözhet, nagyon valószínű, hogy a Red Bull felvetésének megfelelően csapatok a Bahreini Nagydíj után a közel-keleti helyszínen maradnak, hogy ott körözzenek két napot.