A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone hosszú ideje dolgozik azon, hogy a lehető legtöbb futamot gyömöszölje egy idénybe, hiszen a versenyrendezési díjak zsíros bevételt hoznak, és úgy tűnik, az F1 új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media is hajlik arra, hogy 24-25 fordulóra bővítse a szezont.

Más kérdés, hogy az F1-et élesben működtető pilóták, csapatok nem igazán tapsolnak ehhez, emberileg, szervezetileg nem bírnák a dolgot, főleg, ha a bővítés nem hozna aránytalanul több pénzt. Legutóbb az amerikai Haas csapatfőnöke, Günther Steiner beszélt erről:

“Mennyivel nőnek a bevételek, ha további futamokkal bővítjük a naptárt? Miért tegyünk így, ha ezzel csak a munkánkat szaporítjuk? Okosabb lenne csökkenteni a terhelést és javítani a minőséget. Csökkentsük a mennyiséget és koncentráljunk a minőségre!”

“Nagyon vékony a határ, és nem is vagyok szakértője a versenyszervezésnek, szóval nem tudom pontosan, hol is van, de működési szempontból a hozzánk hasonló csapatok már a határon járnak” – ismételte a csapatoktól sokszor hallott érvet az olasz.

gunther_steiner_haas

“Az ázsiai versenyeken nagyon sokáig vagyunk távol. Az emberek azt hiszik, csak csütörtöktől vasárnapig vagyunk oda, de vannak olyan csapattagok, akik már (a megelőző) vasárnap vagy akár szombaton elutaznak, hogy előkészítsék a garázst, a felszerelést, és (verseny utáni) hétfő estig ott vannak, mire mindennel végeznek.”

“Szerintem indokolhatóan kellene növelni a bevételeket. Öncélúan csinálni, növelni a munkát úgy, hogy a bevétel nem változik, annak mi értelme?”