A Ferrarinál korábban Michael Schumacher versenymérnökeként, majd vezető versenymérnökként, vezető stratégaként, végül az utánpótlás-nevelés fejeként dolgozó, 2015-ben távozott Luca Baldisseri lesújtó képet festett a maranellói csapat állapotáról egy friss interjúban.

“Sajnos sem Marchionnénk (Ferrari-elnök), sem Arrivabenének (csapatfőnök) nincs autósportos tapasztalata. A Ferrari mára nem egy csapat, hanem rettegő emberek csoportja. A félelem légkörében a srácok nem mernek újítani, nem mernek döntéseket hozni, mert attól tartanak, hogy megszégyenülten kell távozniuk” – mondta az olasz Corriere dello Sportnak.

vettel_marchionne

A 2014-15-ös átszervezések, kirúgások után idén az új korszak technikai főnökének szánt James Allison is távozott – állítólag Marchionne irreális követelései miatt –, ami Baldisseri szerint további “hatalmas veszteség”.

“Az utódja, Mattia (Binotto) tudja, hogyan kell az embereket motiválni, nagy tapasztalata van, de akkor sem technikai igazgató. Ő is tudja, hogy nem képes autót tervezni, nincs alapos szakértelme a kasztni terén az aerodinamika és a mechanika tekintetében. Szerintem sokkal alkalmasabb lenne csapatfőnöknek” – magyarázta Baldisseri.

A kérdésre, hogy mikor győzhet újra a Ferrari, így felelt: “Amikor sikerül stabilitást és hatékonyan működő szervezetet teremteniük, amikor a mérnökök jó ötleteket hoznak, a pilóták pedig nem hibáznak.”

monza_f1_edz_19

“Räikkönen idén jobb, mint 2015-ben, deVettel sokkal rosszabb. Egy kicsit elkapatta magát a tavalyi sikerekkel, de nem is ők jelentik a problémát. Még a pénz is megvan, de a győzelemhez stabilitás kell, az ezért dolgozókat nem szabadna sürgetni. Megértem, hogy Marchionne azonnal győzelmet vár, de a Forma-1 nem így működik.”