Noha Vettel sokáig a harmadik helyen állt, és megnyugtatónak tűnő előnye volt Lewis Hamiltonnal szemben, végül csak a negyedik helyen zárt a Japán Nagydíjon. Úgy tűnt, mintha a Ferrari túl későn hívta volna ki Vettelt, így Hamilton simán elé vágott, a kockáztatásból felrakott lágy gumik sem jöttek be.

Vettel ezúttal sem okolta csapatát. “Pozitív hétvége volt” – mondta Vettel. “Mindketten büntetéssel indultunk, ami alaposan megnehezítette a dolgunkat, de megoldottuk. Egy ideig úgy tűnt, a dobogó is elérhető.”

“Szerintem jó döntés volt kint maradni, amikor a többiek kiálltak, de a gumik végül nem bírták ki. Sokkal nagyobb gumikopással szembesültünk, mint amire számítottunk.”

Vettel 2008 óta először nem állhatott dobogóra Szuzukában, a lekörözésekkel is meggyűlt a baja. “A lekörözések idővesztesége végül nem sokat számított. Mindig kanyarokban értem utol valakit, amit nehéz elkerülni. Hamiltonnal szemben négy másodpercet veszítettem emiatt.”

“A lágyakkal kockázatot vállaltunk, de ideális esetben Hamilton elé kellett volna visszatérnünk a pályára. A második hely volt a cél.”

Kimi Räikkönen hiába lett harmadik az időmérőn, a verseny előtt ki kellett cserélni a váltóját, így csak nyolcadikként indulhatott. Végül Vettel mögött, ötödikként ért célba.

“Jól sikerült a rajt, aztán beragadtam. Ezen a pályán nagyon nehéz rátapadni az elöl haladóra” – nyilatkozta a finn. “Amikor nem volt előttem senki, nagyon jól viselkedett az autó.”

“Ha többször lett volna szabad tér előttem, forgalom nélkül, sokkal gyorsabb lehettem volna. Vagyis a harmadik helyről indulva jobb versenyem lehetett volna, de már mindegy. Nem volt ideális a helyzetünk.”