Idén a tizedik alkalommal szerezte meg az első sort a Mercedes időmérő edzésen, ezúttal Japánban voltak a legjobbak (beszámoló az időmérőről itt). Nico Rosberg volt a gyorsabb, karrierje során 30. alkalommal indulhat az élről.  Mindössze 13 ezreddel előzte meg csapattársát, ami a szuzukai pályán 82 centimétert jelent. De ez nem sokat számít, hiszen tavaly és tavalyelőtt is a második helyről induló Lewis Hamilton nyert Japánban. Kimi Räikkönen idén a negyedik alkalommal szerezte meg a harmadik rajthelyet.

Az időmérő érdekessége volt, hogy Rosberg már a levezető körén, az autóban ülve válaszolgatott a vele interjút készítő Johnny Herbertnek. Ezt mondta: “Már pénteken jól sikerültek az edzések, így minden adott ahhoz, hogy megnyerjem a futamot. Ez is lesz a célom holnap.”

Később ezt mondták az időmérő legjobbjai az interjúszobában:

Nico Rosberg (1.): “Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Nagyon jól ment egész hétvégén, minden rendben volt. Jó volt a kocsi egyensúlya. Ha pedig megvan a kellő magabiztosság, az teszi lehetővé, hogy ilyen kört fussak. Minden részletet össze kell rakni a győzelemhez. A rajton sok minden fog múlni – ebben biztos vagyok.  Mivel lejt a pálya, kisebb a tapadás, így nem lesz egyszerű. Utána meg kell óvni a gumikat, hogy hosszabb etapokat futhassak. Jó taktika is kell a győzelemhez. Szóval minden részletnek stimmelnie kell”

Lewis Hamilton (2.): “Elégedett vagyok a mai időmérő edzéssel. Sokat dolgoztunk ezen a hétvégén, próbáltuk megtalálni a kocsi ideális beállítását, változtattunk rajta az időmérőre. Ha figyelembe vesszük, hogy ennyire közel vagyok, akkor elégedett vagyok vele. Mindent megtettem, amit tudtam. Ha több kört tehetsz meg, akkor tudsz jobb kört futni, de elégedett vagyok. Nico remek munkát végzett. Ha visszanézzük az utóbbi pár évet, akkor látszik, nem kell az élről indulnod ahhoz, hogy győzhess.”

Kimi Räikkönen (3.): “Fogalmam sincs, hogy előrébb léptünk-e. Nyilvánvalóan nagyjából ugyanaz az autónk, mint a múlt héten, úgyhogy nem hiszem, hogy sok minden változott volna. Pozitív meglepetés, hogy milyen jól viselkedett az autó a pályán, és mennyire gyors volt. Kicsit rázós volt megtalálni a kellő egyensúlyt, de azért elégedett vagyok. Eddig minden rendben van. A harmadik hely nem igazán az amit szeretnénk, de elég közel voltunk, úgyhogy nem annyira rossz.”