A Forma-1-ben idén mutatkozott be Azerbajdzsán, az Európa és Ázsia határán fekvő kaukázusi ország a főváros, Baku utcáin rendezett versenyét Európa Nagydíjnak keresztelték.

Az ok kettős volt: Azerbajdzsán nagyon szeretne európai országként feltűnni, az F1-et irányító Bernie Ecclestone számára pedig kapóra jött ez, ugyanis a csapatokkal kötött szerződések előírják, hogy egy szezonban legalább kilenc európai futamnak kell szerepelnie, Németország 2015-ös kidőlése miatt viszont rezgett a léc, nem lehetett tudni, mi lesz idén.

Úgy tűnik, az európai integráció vágyánál is erősebb azonban a nemzeti büszkeség érzése és az országmarketing igénye, ugyanis 2017-re már Azerbajdzsáni Nagydíj néven szeretnék rendezni a versenyt, tudósít az egyik azeri hírügynökség, a Trend.

“Bízunk benne, hogy a következő futamot már az Azerbajdzsáni Nagydíj néven tarthatjuk. Idén sikeresen megrendeztük az első Forma-1-es versenyünket a fővárosban, itt az idő, hogy a fordulót összekapcsoljuk az ország nevével” – magyarázta a verseny egyik szóvivője.

A tudósítás szerint a szervezők már jelezték a változtatási szándékukat, az F1 vezetőinek és az FIA-nak pedig nincs kifogásuk ellene.