A kanadai divatmágnás milliárdos, Lawence Stroll komolyan érdeklődik a Forma-1 iránt, hiszen hamarosan 18. születésnapját ünneplő fia, Lance a formaautózásban jeleskedik. Az ifjoncot tavaly a Ferrari képezte a versenyzői akadémiáján, idén pedig már a Williamsnél tanulta a szakmát, miközben a Forma-3-as Európa-bajnokságban rótta a köröket.

Az elmúlt hetekben felmerült, majd egyre komolyabb lehetőséggé érett, hogy Stroll 2017-ben már a Forma-1-ben szerepel, a paddockbeli pletykák szerint versenyeztetése ugyanis 30 millió dolláros szponzori csomagot hozna a Williamsnek.

Ahhoz, hogy valaki az F1-be kerüljön, persze nem elég a vastag pénztárca, amióta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szigorú kritériumokat szabott, a betöltött 18. életév mellett az előző szezonokban más kategóriákban elért eredmény után járó pontokból is össze kell gyűjteni minimum 40-et.

lance_stroll

Strollnak immár ez is sikerült, az idény közepe óta megtáltosodott fiatal nagy előnnyel vezeti a bajnokságot, és bár még két forduló, hat futam hátravan az idényből, legrosszabb estben is a 3. helyen zár az év végén (bár minden arra mutat, hogy bajnok lesz).

A bajnoki címért 40 pontot ad az FIA, azzal minden további nélkül meglenne a szuperlicenc, ám mivel Stroll az 2014-es Olasz Formula-4-es bajnoki címéért már 12, a tavalyi Forma-3-as 5. helyéért pedig 8 pontot bezsebelt, idén a 3. hely is elég lenne a 40-es limit eléréséhez, azaz így is, úgy is megugrotta a küszöböt.

“Igen, teljes mértékben!” – válaszolta Stroll a Motorsport-magazin.comnak a hétvégi, két győzelmet és egy 2. helyet hozó nürburgringi F3-as fordulón, amikor arról kérdezték, készen áll-e a Forma-1-es bemutatkozásra. “Szerintem a Forma-3 nagyon magas szint, egyetlen lépcsővel a GP2 alatt. Az autóink leszorítóereje nagy, nyilván a motorerő nem akkora, mint az F1-ben, de a verseny nagyon kiélezett.”

Kapcsolódó címkék: F1 FIA Forma-1 Forma-3 Lance Stroll Sport Williams