A Forma-1-es szezon a jövő hétvégén a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik, azonban a délkelet-ázsiai városállamban hirtelen megugrott a Zika-fertőzés kockázata.

Míg 10 nappal ezelőtt egyetlen esetről sem tudtak, a múlt héten 242 embert diagnosztizáltak vele. A szúnyogok által terjesztett, lefolyásában influenzához hasonló tüneteket produkáló vírus elsősorban a terhes nőkre, még pontosabban a magzatra jelent nagy veszélyt, kisfejűséget és más fejlődési rendellenességeket okozhat.

Szingapúr mellett egyébként négy másik versenyhelyszín, Malajzia, Mexikó, az USA (pontosabban Texas) és Brazília is fertőzésveszélyes terület.

“Immár családos emberként nagyon is foglalkoztat a dolog, utánajárok. Már kértem orvosi tanácsokat” – nyilatkozta a kislánya első születésnapját nemrég ünneplő Nico Rosberg.

rosberg_apa

Kollégái közül Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean is kisgyerekes apuka, ahogy a csapatok tagjai közül is sokan, és persze olyanok is vannak, akik mostanában készülnek a gyerekvállalásra.

Az F1-es résztvevők és az FIA is komolyan veszi a kérdést, a felügyelőszervezet alapos tájékoztatót állított össze a Zikáról, és a csapatok is felvilágosításokat, eligazításokat tartanak dolgozóiknak. Egyes alakulatok a szingapúri hétvégére hosszú ujjú felsőkkel és hosszúnadrágokkal látják el a dolgozókat, valamint rovarriasztó spréket is kiosztanak.

“Minden csapattagunknak küldünk tájékoztatót a tennivalókról, arról, mit, hogyan és miért. De senki nem marad otthon” – mondta a McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier.

A Williamsnél néhány csapattag pár későbbi versenyhelyszínre nem utazik majd el.

“A dolgozóink jólléte kiemelt fontossággal bír a Williams számára. Megértéssel vagyunk minden olyan csapattagunk felé, aki nem szeretne az érintett országokba utazni, néhány dolgozónk ki is hagy pár futamot. Ez a magánügyük, mi pedig teljes mértékben támogatjuk a döntésüket. Emellett minden szükséges előkészületet megteszünk, hogy az érintett országokban tartózkodva minimalizáljuk a Zika-fertőzés esélyét” – magyarázta a Williams szóvivője.