Lewis Hamilton Monzában fölényesen szerezte meg a pole-t, de a Mercedes címvédője nem tudta azt győzelemre váltani a vasárnapi Olasz Nagydíjon, ugyanis a lámpák kialvásakor visszaesett, Nico Rosberg, a két Ferrari-pilóta, a williamses Valtteri Bottas és a Red Bull-os Daniel Ricciardo is elment mellette.

Hamilton később visszakapaszkodott a 2. helyig, de az is egyértelmű, hogy a start határozta meg a versenyét. Az angol közvetlenül a leintés után azt mondta, nem tudja, mi történt, kicsit később viszont így beszélt:

“Azt mondták, nem vezetői hiba volt, nem is konkrétan valakinek a hibája volt. Továbbra is problémáink vannak a kuplung kiszámítható működésével. Nicónál is láthattuk Hockenheimben, sokszor történt már ilyesmi idén. Időnként előjön valami drasztikus eltérés. Foglalkoznunk kell ezzel, kedden csakis ez lesz a téma. A pole megszerzése nem okoz gondot, de az elrajtolással bajban vagyunk.”

monza_f1_fut_05

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff így értékelte a történteket utólag:

“Az idei évre változtattunk a szabályokon, hogy emberibb, nagyobb variációt mutató legyen a rajtprocedúra, ennek a hatását látjuk. Az első sorból való indulásnál sokkal feltűnőbb a rossz rajt, szóval azért óvatosan kell megközelítenünk a kérdést. Lewis a rádión magára vállalta a hibát, pedig amúgy mindent helyesen csinált, egyszerűen csak nem könnyű tökéletesen végrehajtani, amikor annyi tényező játszik szerepet. Nem keresünk felelőst, egyszerűen összeülünk, mindent kielemzünk, levonjuk a tanulságokat, és igyekszünk javítani, hogy ezután ne veszítsünk pozíciókat a rajtnál.”

Wolff Rosberg győzelmét “tökéletesnek” nevezte, annak pedig örült, hogy két versenyzője között 2 pontra csökkent a különbség a bajnokságban.

“Teljesen kiegyensúlyozott küzdelmet látunk, 14 futam után mindössze 2 pont választja el Nicót és Lewist. Az inga ezután is oda-vissza lendül majd, egészen az idény végéig. Az biztos, hogy öregszünk addig pár évet, de a nézők számára jó lesz ilyen nagyszerű csatát látni.”