Lewis Hamilton idény eleji műszaki hibái miatt két erőforrás-részegységgel igen hamar eljutott az éves ötös limitig, így a kérdés csak az volt, mikor, melyik futamon szenvedi el a hatodik (dupla csere esetén hetedik) egységek beszereléséért járó hátrasorolásokat.

Mivel a Mercedes frissítésekkel érkezett Belgiumba, úgy döntöttek, már Spában túlesnek a büntetésen. A csapat közlése szerint a cserék egyelőre 15 helyet érnek – azaz legjobb esetben is a 16. rajtkockába állhat a címvédő -, de lehetséges, hogy egy vagy több elem esetén dupláznak is a hétvégén, hogy aztán az idény további részében szabadon gazdálkodjanak a friss darabokkal, szombaton még emelkedhet a szám.

Frissítés: a csapat a második szabadedzés elején bejelentette, hogy három részelemből a hetedik darabokat is beszerelték, így további 15, összesen 30 helyes büntetést kap a címvédő.

A Spanyol Nagydíj után még 43 pontos hátrányban lévő Hamilton a nyári szünetet megelőző Német Nagydíj után már 19 pontos előnnyel vezette a világbajnokságot csapattársa, Nico Rosberg előtt.