Mintha tavaly lenne: Fernando Alonso fölényesen viszi a pálmát a rajtbüntetések terén, miután a McLaren kénytelen a teljes erőforrását kicserélni, a spanyolnak 35 helyes hátrasorolás jár vasárnapra.

Mivel a Honda új fejlesztéseket hozott a Belga Nagydíjra, a kétszeres világbajnok autójában az erőforrás minden részegysége a szezonra engedélyezett ötös limitg jutott, azonban miután a csapat a délelőtti szabadedzésen hibát – szivárgást – fedezett fel, az egész rendszert újra kellett cserélni, hogy Alonso elindulhasson a második edzésen.

A hatodik-hatodik részegységek miatt járó büntetések összesen hozták össze a 35 helyet.

Alonso egyébként nem valahonnan Brüsszelből rajtol majd, a tavaly nyári szabálymódosításoknak köszönhetően “csak” a mezőny legvégére csúszik vissza anélkül, hogy a büntetés maradékát továbbvinné a következő versenyre, a jövő heti Olasz Nagydíjra.

A sauberes Marcus Ericssonra tízhelyes büntetés vár a belső égésű motor cseréje miatt, míg Lewis Hamilton több komponens kétszeres újra cserélése miatt 30 helyet bukik, bespájzol a friss elemekkel a szezon hátralévő részére. Alonso így is “nyer”.