A Manor szerdán jelentette be, hogy Rio Haryanto helyett a Mercedes juniorja, a nem mellesleg a Renault tesztpilótájaként is dolgozó Esteban Ocon kap lehetőséget a szezon utolsó kilenc versenyén. Haryantónak tartalékosi állást kínáltak, amit az indonéz versenyző elfogadott, így ment is és maradt is egyszerre.

Haryanto szponzorpénze elfogyott, a hiányzó hétmillió eurót pedig az indonéz kormány erőfeszítései ellenére sem sikerült előteremteni. A kormány ezzel együtt mérges a csapatra.

“A sportminisztérium csalódott a döntés miatt, mert a Manor csapatfőnöke, Dave Ryan februárban azt ígérte, hogy Rio Haryanto teljes szezont teljesíthet az F1-ben” – áll a kormány közleményében.

“Abdulla Boulsien, a Manor csapatigazgatója is azt mondta júniusban, hogy Haryanto fontos része a csapat következő két évre szóló, hosszú távú terveinek.”

A közlemény kitér arra, hogy Haryantónak valójában már a Német Nagydíj előtt kellett volna fizetnie, de erre a hétvégére még bizalmat szavazott neki a csapat. Ezt az indonéz sportminisztérium “értékeli”.