Nico Rosberg a második kerékcseréje után gyorsan dűlőre akarta vinni a dolgot Max Verstappen ellen, de a felügyelők szerint túl erőszakosan kényszerítette le a pályáról a hollandot. Rosbergnek öt másodperces büntetést osztottak ki, amelyet a harmadik kiállásánál kellett letöltenie.

A Mercedes szerelői érezhetően többet vártak öt másodpercnél, mielőtt hozzányúltak az autóhoz, nyolc-nyolc és fél másodperc telt el, mire elkezdték a munkát.

“Nagyon nehéz nap volt a mai” – mondta Rosberg, aki az első helyről azonnal a negyedikre esett vissza az indulás után. “Nem tudom, mi történt a rajtnál, nagyon kipörögtek a kerekeim. Erre nem számítottam.”

“Max ellen remek csatát vívtunk, eléggé meglepődtem, hogy megbüntettek. Ezzel sem számoltam.”

“Az, hogy a harmadik kiállásomnál veszítettünk egy kis időt, nem sokat számított. A büntetés után egyáltalán nem volt esélyem a Red Bullok ellen, remek volt a tempójuk.”

“A 19 pont hátrány nem igazán fáj, az sokkal jobban, hogy nem tudtam megnyerni ezt a versenyt, és úgy veszítettem el, ahogy. Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzam.”

Paddy Lowe technikai igazgató a verseny után azt mondta, hogy Rosbergnél a “kelleténél nagyobb biztonsági ráhagyással” kezdték el a szerelők a kerékcserét, Toto Wolff csapatfőnök viszont ennél is meglepőbbet mondott a késlekedés okáról. “Elromlott a stopperünk” – fogalmazott Wolff, ami elég kínos lenne egy Mercedes-szintű csapattól.

Rosberg büntetésébe egyébként belenyugodott a csapat, bár Niki Lauda szerint tipikusan olyan eset volt, amelyet kétféleképpen is meg lehet ítélni. “Fifti-fifti helyzet volt” – vélekedett az osztrák. “Nézhetjük úgy is, ahogy a felügyelők tették. Ebben az esetben tényleg túl szélesen fordult.”

“Ha így döntöttek, hát így döntöttek, nem tehetünk semmit. Ma voltak problémáink, a Red Bullok például gyorsabbak voltak, mint amire számítottunk.” Lauda szerint technikai hiba nem hátráltatta Rosberget.

Wolff szerint következetlenek a büntetések az F1-ben. “Nem arról van szó, hogy most az én pilótám van terítéken, de a büntetések nagyon következetlenek” – mérgelődött Wolff. “Egyszer így, máskor úgy, ez így nem jó. Ez megint egy olyan eset volt, amiről öt embert megkérdezve hét különböző vélemény jön össze. Én inkább nem mondok semmit. Így is, úgy is meg lehetett volna ítélni, én nem akarom ráhúzni Nicóra a vizes lepedőt. Azt akarjuk, hogy az autók előzgessék egymást, és ehhez néha a könyökét is ki kell tennie az embernek.”

A csapatfőnök még nem tudja, mi történt Rosberggel a rajtnál, aki amúgy az egész versenyen nem érezte jól magát az autóban. “Még nem elemeztük az adatokat, de alulkormányozottságra panaszkodott. Lewistól nem jött ilyen panasz. Elemeznünk kell, mi történt – mintha két különböző autónk lett volna. És a rajt, már megint a rajt… Lesz dolgunk ezzel.”