A múlt heti Magyar Nagydíj időmérője záró szakaszának utolsó perceiben Fernando Alonso megpördült, a keresztbe fordult McLaren miatt pedig azonnal kettős sárga zászlót rendeltek el a szektorra. Az esethez legközelebb lévő Lewis Hamilton gyors körének annyi is lett, és a többiek is lassítottak, a később érkező Nico Rosberg viszont csak egy hajszálnyit vett vissza, majd befejezte a körét és megszerezte a pole-t.

Hamilton az időmérő után a versenyigazgató Charlie Whitinghoz fordult a sárga zászlós eljárások “tisztázására”. A Mercedesnél nagyon nem örültek, hogy a címvédő így ügyeskedett.

“Igen, úgy tudom, hogy Lewis megkereste Charlie-t. Nico körének áttekintését és a jövőbeli magatartást illető iránymutatást szeretett volna. Szerintem sajnálatos, hogy ezt tette. A csapattól kellett volna tanácsot kérnie, mi pedig megkérdeztük volna Charlie-t, ha kell. Azzal persze nincs gond, hogy Lewis tisztán akart látni” – mondta Paddy Lowe technikai főnök.

whiting

Bár Rosberget nem büntették meg, de Whiting úgy döntött, a Német Nagydíjtól biztosra megy, a dupla sárga zászlót kívánó helyzetekben minden esetben piros zászlóval szakítja meg az időmérőt.

“Igen, ezután ezt szándékozom tenni, hogy a vita lehetőségét is elkerüljük arról, hogy egy pilóta eléggé lassított-e vagy sem. Egyszerűen nem akarok belemenni abba, hogy ilyeneket elemezgessünk. Betű szerint a dupla sárga zászló amúgy is azt jelenti, hogy fel kell készülni a megállásra.”

f1_piros_zászló

Hamilton egyébként az újítással sem elégedett:

“Nem kell piros zászlózni!” – amikor értesült a dologról. “Most akkor ha Fernando keresztbe áll, jön a piros zászló? Egyszerűen csak mindenkinek tartania kellene magát a szabályhoz és lassítani. Felkészülni a megállásra. Ez most megint más, mint ezelőtt. A múlt hétvégén is más volt. Csak legyen egyértelmű, hogy mi van.”

“Az biztos, hogy nem futhat az ember csúcsszektoridőt sárga zászló mellett. A korábbi körnél lassabbat kellene teljesítenie. A piros zászlós leállítás garantálja ezt, de arra még mindig nem nyújt megoldást, hogy mi van szimpla sárga zászlós helyzetben, amit ki lehet játszani és a versenyzők ki is fogják játszani. Jobban át kéne gondolni ezt.”