1986-ban az első Forma-1 Magyar Nagydíjra Victor Vasarely egy kockás zászlót tervezett.  Az 1906. április 9-én Pécsett, Vásárhelyi Győző néven született művész egy 1960-as évekbeli szerigráfiájának felhasználásával tervezete meg a zászlót, amit a francia állam ajándékaként egy francia ejtőernyős hozott el a Hungaroringre, a célegyenesen érve földet.

Franciaország ezzel annak is emléket akart állítani, hogy a világ legelső grand prix-jét, az 1906-os Francia Nagydíjat egy magyar pilóta, Szisz Ferenc nyerte Renault-val.

2016-ban azonban nem csak Vasarely születésének kerek évfordulóját ünnepeljük, hanem azt is, hogy 40 éve, 1976-ban hozta létre Aix-en-Provance-ban a Vasarely alapítványt, amit jelenleg unokája, Pierre Vasarely vezet. Továbbá szintén 1976-ban nyílt meg szülővárosában a művész által adományozott 150 műből a pécsi Vasarely Múzeum, illetve 30 éve pedig hasonló módon a budapesti Vasarely Múzeum.

A kerek évfordulók adták az ötletet az idén harmincadik születésnapját ünneplő Hungaroring vezetőségének, hogy elkészíttessék a zászló másolatát, s hogy azt a Magyar Nagydíj hétvégéjén bemutassák a nagyközönségnek. A vasárnapi versenyre hazánkba érkezik Pierre Vasarely is. Kíváncsian várjuk, hogy vajon használják-e a zászlót, hiszen 1986-ban sem a Vasarely-féle zászlóval intették le a futamot.

g_158467613_gettyimageshungary_EZA