A Magyar Nagydíj versenybírói szerint nem szegett szabályt a mercedeses Nico Rosberg, amikor a hungaroringi kvalifikáció végén dupla sárga zászlók mellett futotta meg gyors körét és szerezte meg a pole-t.

A Q3 utolsó körén Fernando Alonso pördült ki a pályán, emiatt kettős sárga zászló lépett életbe az érintett szakaszon. A többség – köztük Lewis Hamilton is – egyszerűen feladta a gyors kört, míg Rosberg csak lassított egy kicsit, majd hajtott tovább.

A bajnoki éllovast 19.45-re idézték be a stewardok, akik végül a pilóta beszámolója és a telemetriai adatok alapján úgy ítélték meg, elégséges volt a lassítás.

Míg Rosberg ezzel megőrizte a pole-t, mások is bajba kerültek, ugyanis a számos balesettel tarkított, esős Q1 végén többen is a 107 százalékos küszöbön kívül voltak, amikor az utolsó piros zászlós megszakítást követően nem indították újra a szakaszt.

A 11 érintett közül öten mentek tovább – Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Sergio Perez, Nico Hülkenberg és Valtteri Bottas – ők voltak veszélyben. Szigorú értelmezés szerint egyikük sem kvalifikált, a rajtrács végén lenne a helyük a szabadedzéses eredményeik alapján, azonban a versenybírók “rendkívüli körülményekre” tekintettel mindannyiuk délután elért rajthelyét meghagyták.