A ferraris Sebastian Vettel kedden a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Torinóban rendezett sportkonferenciáján szólalt fel egy beszélgetésen, a német a biztonság és a veszély megfelelő egyensúlyának megteremtését emelte ki, mint a Forma-1 egyik legfőbb kérdését:

“Természetesen jó dolog számunkra, hogy az autók biztonságosabbá váltak, hiszen ha az ember ismeri egy kicsit a múltat, olvasott ezt-azt, tudhatja, hogy régebben a versenyzők nem voltak ilyen szerencsés helyzetben, az autók nem voltak olyan biztonságosak, mint ma, szóval ezen a téren szükséges a megfelelő kompromisszum” – magyarázta a négyszeres világbajnok.

szocsi_f1_32

“A szenvedély, a sebesség, a veszély és a hang mind fontos összetevő. Ugyanakkor biztonságosabbá is akarjuk tenni a sportágat, nem hunyhatunk szemet, ha valami történik, szóval lépni kell. Az évek folyamán megtanulhattuk, hogy ez a helyes hozzáállás.”

“Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, és elsőre talán furcsának is tűnhet, hogy ezt mondom, de szerintem a Forma-1-nek bizonyos mértékben veszélyesnek kell maradnia, ugyanis ezt teszi érdekessé az emberek számára. Ha elvesszük ezt az összetevőt, akkor az emberek már nem látják valami emberfeletti, elérhetetlen dolognak az F1-et, veszíteni fog az izgalmából.”

baku_fut_02

Vettel a Forma-1-ben múlt hétvégén bemutatkozott bakui utcai pályáról is beszélt, jó példaként említette a megfelelő egyensúlyra.

“Bakuból jöttem, a pályát a múlt héten sokan kritizálták azért, hogy túl veszélyes, de én nem értek egyet ezzel. Az FIA és a bakuiak kiváló munkát végeztek azzal, hogy sikerült a pályát felépíteniük egy nem versenyzésre való helyszínen. Lenyűgöző pálya, ahol nem igazán lehet hibázni. De ettől olyan izgalmas a versenyzés, ettől volt az régen is és mai is.”