A szabadedzésektől kezdve világos volt, hogy a bakui Európa Nagydíjon, sima futam mellett csakis a Mercedes nyerhet. A Ferrarinál épp ezért a 2. helyről rajtoló Daniel Ricciardo megverése volt a cél, azonban ha a bokszutcai csapaton múlott volna, sokkal nehezebben ment volna a teljesítés.

A Red Bull iszonyúan küszködött a szuperlágy gumikon, így a 2. helyen haladó Ricciardót alig hét kör után behívták cserére, a Ferrari pedig ugyanezt akarta megtenni Sebastian Vettellel is, ő azonban felülbírálta a döntést, és 9 helyett 21 körös első etapot futott. Lazán hozta a 2. helyet, míg az eredeti tervet tartó Kimi Räikkönen végül csak a 4. lett.

Vettel így magyarázta az ellenszegülést:

“Behívtak, Daniel kiállására akartak reagálni, ugyanis eléggé küszködött a gumikkal. Megelőztem, de aztán ment is a bokszba. Én viszont jónak éreztem a gumijaimat, a tempóm is jó volt, szóval mondtam a csapatnak, hogy hadd maradjak kint.”

“Talán azért, mert láttam, hogy Daniel (a második etapján) 6-10 körig szenvedett, hogy nem valami jók a gumik, aggódtam egy kicsit, hogy túlságosan hosszú lenne így a második etapom. Összességében nem jelentett hátrányt a későbbi kiállás. Kimivel szemben pozíciót veszítettem, de csapatként dolgoztunk, így amikor a frissebb gumikon mögé értem, nem akadályozott, hogy kihasználhassam a jobb tempót és behúzzam a második helyet.”