A Forma-1 a hétvégén első ízben látogat Azerbajdzsánba. A verseny az autoriter Alijev-rezsim presztízsrendezvénye, az Európa Játékok után a bakui utcai futam sem véletlenül kapta az Európa Nagydíj nevet. A drága pénzből jól szervezett futam bonyolítása persze csak egy dolog, sokan figyelmeztetnek arra, hogy a Forma-1 a jelenlétével legitimálja az országban zajló emberi jogi visszaéléseket, ami nem helyes.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone nem is kerülhette el az erre vonatkozó kérdéseket Bakuban. Amikor rákérdeztek, hogy tiszta lelkiismerettel versenyezhetnek-e a hétvégén, így felelt:

„Igen, száz százalékosan. Amint valaki megmondja nekem, mit is jelentenek az emberi jogok, megvizsgálhatjuk majd, hogyan és mikor érvényesül a dolog ebben az esetben. De meg tudja valaki mondani, mit is jelentenek ezek az emberi jogok?

ecclestone

Amikor emlékeztették, hogy a például a kormányt, a rendszert kritizáló újságírókat fognak le, így reagált:

„Úgy is kell. Persze attól függ, miket írnak. De sokan éheznek a világban, nekik tényleg van okuk panaszkodni. Persze meghallgatunk mi bárkit, akinek valódi problémája van, de hogy őszinte legyek, mi nem sokat tehetünk. Szólásszabadság, ilyenek, hát, nem is tudom. Szerintem a legtöbb helyen megüti a bokáját az, aki kormányellenes, aki a politikusokat támadja. Vagy akárkit. Szóval nem olyan egyszerű kérdés ez.”

„Persze tudom, mit kellene tennünk: nem rendezni versenyt olyan országban, ahol korrupció van. De akkor hol fogunk versenyezni?”

Ecclestone dicsérte az új utcai pályán, méghozzá elég érdekes módon:

„Amikor először megvolt a nyomvonal, sokan azt mondták, megőrültem, hogy egybe akarjuk fogni az óvárost és a modern részeket, de úgy tűnik, bejött a dolog. Délelőtt beszéltem Nicóval (Rosberg), aki azt mondta, húzós, izgalmas pálya lesz ez – ellentétben azzal, amit az emberek gondoltak, amikor először látták a terveket. Most jövünk a világ egyik legjobb helyéről, Észak-Amerikából, de ezzel összehasonlítva az is amolyan szarfészek.”