Ahogy 36 éves Kimi Räikkönen a barcelonai dobogón megjegyezte, “ijesztő”, hogy ő még Jos Verstappen ellen versenyzett az F1-ben, most pedig már 18 éves fia, a Red Bull-os Max Verstappen futamgyőzelmét ünnepli. A Forma-1 legújabb és egyben legfiatalabb győztese 1997. szeptember 30-án született, édesapja a Benetton-, Tyrrell, Stewart- és Arrows-pilóta Jos Verstappen, édesanyja pedig a szintén autóversenyző Sophie Kumpen. A pár 2008-as válása után Jos fia versenyzői karrierjére koncentrált.

A kis Max apja régi Benettonjában

A kis Max apja régi Benettonjában

“4 éves koromtól 16 éves koromig mindent édesapámnak köszönhettem” – mondta Verstappen a vasárnapi győzelem után. “És addig?” – kotnyeleskedett Sebastian Vettel. “Hát anyukámnak, naná!” – felelt a holland ifjonc. A kis Verstappen természetesen gokartozással kezdte, első formaautós versenyeit csak 2014-ben, a Forma-3-as Európa-bajnokságban futotta, de az év őszén már Forma-1-es szerződést is kapott a Red Bulltól, nem egészen 17 évesen.
kis_verstappen

Gokartozással kezdte

A Toro Rossó-s holland tavaly az év újonca volt, bátor, belemenős előzésekkel és két 4. hellyel hívta fel magára a figyelmet, idén pedig, miután a Red Bullnál úgy látták, Danyiil Kvjat nem bírja a tempót a nagycsapatnál, az orosz ülését Verstappennek adták. A múlt hétvégi Spanyol Nagydíj álomszerű bemutatkozást hozott. “Az első időmérőn a második sorba kvalifikálni, aztán megnyerni az első futamot az új csapatnál, innen nincs felfelé, rosszabb jön ezután, de úgy sejtem, Max csakis erősebb lesz, ahogy gyűlnek a tapasztalatai, kiismeri az autót és egyre nő az önbizalma” – mondta a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. “Már a hétvége előtt is mondtam, és teljes meggyőződéssel hiszem is, hogy miénk a Forma-1 legerősebb párosa, a Spanyol Nagydíj pedig demonstrálja is ezt.” g_531580670_europress_EZA “Max szereplésének legfőbb erénye a higgadtsága volt. Amikor az utolsó öt körön már egyre jobban izgultunk, és egy olyan veterán lihegett a nyakában, méghozzá a DRS nyújtotta előnnyel, mint Kimi, ő egészen nyugodtan kérte a rádión, hogy szóljunk Charile-nak (Whiting, versenyigazgató), hogy intézkedjen a kék zászlókat illetően.” “Idegességnek nyoma sem volt a hangjában, nem volt benne feszültség, egy fiatalembert hallottunk, aki ura volt a helyzetnek. Az első pillanattól így viselkedett az autóban. Az első körétől gyors volt és egész hétvégén egy hibát sem követett el” – méltatta új versenyzőjét Horner. Verstappen nem csak a sajátjaitól kapott dicséretet, a Mercedes-csapat elnökeként dolgozó legenda, a háromszoros világbajnok Niki Lauda sem fogta vissza magát: “Nem is tudom, mit mondhatnék azon kívül, hogy megemelem a sapkám előtte. Az évszázad legnagyobb tehetségét látjuk.”