Gyászol a Forma-1 1
Gyászol a Forma-1 2

Gyászol a Forma-1

Gyászol a Forma-1 9
Gyászol a Forma-1 10
Gyászol a Forma-1 11
Gyászol a Forma-1 12
Gyászol a Forma-1 13
Gyászol a Forma-1 14
Fotó megosztása:
Az 1994-es San Marinó-i Nagydíj a Forma-1 modern kori történetének legsötétebb hétvégéje volt, egy súlyos baleset, majd két haláleset követte egymást Imolában. A pénteki szabadedzésen a fiatal Rubens Barrichello bukott hatalmasat a Jordannel, már ez rossz előjelt volt, de a szombati időmérőn fordultak igazán rosszra a dolgok. Az autóversenyzésbe későn belekezdő, majd egy évtizeden át a különböző alsóbb kategóriákban dolgozó Roland Ratzenberger 1994-ben az MTV-támogatású Simteknél kapta meg Forma-1-es bemutatkozási lehetőségét. Az idény harmadik fordulójának kvalifikációján első körén a 33 éves versenyző észlelte, hogy megsérült az első szárnya, de nem ítélte súlyosnak a hibát, így nekivágott egy következőnek. A szárny azonban letört, az autó alá szorult, a Villeneuve kanyarban a Simtek 300 km/óra feletti tempóval vágódott a belső betonfalnak. Ratzenberger koponyaalapi törést szenvedett, és bár helikopterrel a bolognai Maggiore kórházba szállították, az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani.

“Átértem a célvonalon, hogy újabb gyors kört kezdjek, amikor sárga zászlókat és törmeléket láttam a Tamburello és a Villeneuve kanyarban. Azonnal tudtam, hogy Roland autójával történt valami, láttam a lila darabokat” – idézte fel Ratzenberger csapattársa, David Brabham.
ratzenberger_2

“Azonnal megijedtem, mert tudtam, hogy ott 300 körüli tempóval mehetett. Ahogy közelebb értem a balesethez, egyre jobban aggódtam, mert láttam, hogy nagy bukás volt. Ahogy közeledtem, egyre jobban aggódtam Roland életéért. Az autója a Tosa kanyar közepén állt, mindenki úgy kerülgette. Igyekeztem megnézni, hogy jól van-e a csapattársam, de bárcsak ne tettem volna! Ahogy kikerültem az autóját, azonnal láttam, hogy valami nem stimmel. Természetellenesen, ijesztően állt a feje. Rosszul lettem, és éreztem, hogy neki vége” – mesélte a tragédiáról Brabham.
Sajnos a 33 éves újonc csak a hétvége első halottja volt, ugyanis másnap a sokak által már életében istenként kezelt háromszoros bajnok brazil, Ayrton Senna is távozott, amikor a Tamburellóban a betonfalnak ütközött.