A Mercedes a V6-os turbókorszak 2014-es kezdete óta 38 futamból 32-t nyert meg, a többi csapat legfeljebb szerencsés körülmények között tudott a dobogó tetejére kerülni. A túl egyértelmű uralom miatt rengeteg kritikát kap a Forma-1, ezek Jean Todt FIA-elnök szerint részben igazságtalanok.

“Én örültem volna a legjobban, ha minden versenyen új győztes lett volna, de ez nem történt meg” – mondta Todt. “El kell fogadni, hogy a domináns időszakok részei a sportnak, és nem csak a motorsportban fordulnak elő.”

“Fociban, teniszben, atlétikában vagy rögbiben is előfordul, de mondhatnék bármilyen példát. Akkor miért pont a motorsport lenne kivétel?”


“A Mercedes uralmát kísérő negativitás teljesen igazságtalan, a konstruktív kritikát ugyanakkor el tudom fogadni.”

“Természetesen nem vagyok elégedett. Állíthatnák nagyobb kihívás elé is a Mercedest, a kulisszák mögött azonban pont azon dolgozunk, hogy ez így legyen.”

“Arra viszont semmi szükség, hogy büntessük magunkat, és nem értem, miért akarhatja ezt bárki.”

Sokak szerint az FIA-t úgy kellene átalakítani, hogy egyszerűen diktálhassa a szabályokat, amelyeket mindenkinek el kellene fogadnia. “Az elmúlt években az FIA-nek soha nem volt ekkora hatalma.”

“Az FIA elnökeként nem lenne problémám azzal, ha minden a szervezet kezébe kerülne, de ehhez módosítani kellene a Concorde Agreementet. Ilyen egyszerű ez.”