A pilóták szövetsége a hét elején fogalmazott meg egy közleményt, amelyben elégedetlenségüknek adtak hangot a Pirelli abroncsaival kapcsolatban. A versenyzők olyan gumikat szeretnének, amelyekkel kihasználhatják a saját és autójuk határait, elegük van az állandó spórolásból.

A Pirelli eredetileg Bernie Ecclestone és az FOM kérésére gyártott gyorsan elhasználódó gumikat, mert az üzletember úgy gondolta, ez a kiszámíthatlanság jót tesz a sportnak. Csak a pilóták nem voltak soha elégedettek.

Most úgy tűnik, Ecclestone beadta a derekát. “Újra kell gondolnunk ezt az irányt. A pilóták ‘millió’ százaléka mondja, hogy ennek a sportnak a maximumról kell szólnia, és egyetértek velük. Már a Pirellinek is szóltam” – mondta Ecclestone, aki a jövő hét elején Milánóban tárgyal a Pirelli vezetőivel.


Az olaszok korábban többször is világossá tették, hogy olyan gumikat gyártanak, amilyeneket kérnek tőlük. Üdvözlik, ha most sikerült megtalálni a közös nevezőt.

“Nagyon örülünk ennek, őszintén” – mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója a fejleményekről. “Eddig nehéz helyzetben voltunk, mert próbáltunk megfelelni annak, amit kértek tőlünk. Ha most sikerült megegyezni egy közös irányban, örömmel teszünk eleget neki.”

“Nem akarom, hogy úgy tűnjön, mintha védekeznénk, mert nem ez a helyzet. Most úgy tűnik, hogy egy olyan irányban sikerült megegyezni, ami kicsit eltér a korábbi kérésektől. Részünkről rendben.”

Az idei szezontól változtak a gumikra vonatkozó szabályok, a Pirelli által a versenyekre jelölt három keverékből kettőt kell választaniuk a pilótáknak, ami különböző stratégiákat hozhat. Mivel a szurkolók számára így nehézkessé válhat a futamok követése, a Pirelli az FOM-mel együtt közösen dolgozik egy olyan grafikai megoldáson, amelynek segítségével a közvetítésekben élőben nyomon követhető lesz az egyes versenyzők gumitaktikája.