Az új, 1,6 literes turbós V6-s hibrid erőforrások 2014-es bevezetésével komoly elmozdulás történt a Forma-1-es erőviszonyokban, a nagy nyertes a szabályváltozásokra a leghosszabb ideig készülő Mercedes lett.
A csapat 2014-ben és 2015-ben is már-már példátlan fölénnyel tarolt, de a tavalyi szezonban már voltak jelek arra, hogy idén nem maradnak egyedül az élen, a Ferrari nagyot lépett előre.


A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff komolyan tart attól, hogy 2016-ban véget ér a dominanciájuk.
“Ez mindig ott ott van a fejemben. Már tavaly év végén is gondoltam erre a lehetőségre, és most megint így vagyok vele. Minden okunk megvan az aggodalomra, szóval ezzel a hozzáállással kell nekifutnunk a téli felkészülésnek, a lehető legjobb munkát kell végeznünk” – mondta a Motorsport.comnak. 
 
“Biztató dolgokat látok a különböző részlegeinknél, de mindennek össze kell állni, hogy megint erősen kezdhessük az évet. A stopper nem hazudik, márciusban Melbourne-ben kiderül, hogy milyen munkát végeztünk.”
A fő fenyegetést a Ferrari jelentheti, véli Wolff. 
F1: A Mercedes komolyan fél 2016-tól 3


“A Ferrari nagyot lépett előre 2014-ről 2015-re, és figyelembe véve az erőforrásaikat, úgy gondolom, ugyanez következhet 2015-ről 2016-ra is. Nagyon komolyan vesszük a Ferrari jelentette kihívást, fenyegetést. De a verseny jó dolog, fontosnak tartom, hogy legyen mozgás az élen, és ha ez a Ferrarinak köszönhető, akkor ők lesznek a kedves ellenségeink.”
A Mercedes a 2015-ös szezonban 16 versenyt nyert meg a 19-ből, a maradék hármat Sebastian Vettel vitte a vörös autóval.