A Mercedes 2014-ben és 2015-ben is nyomasztó fölénnyel uralta a Forma-1-et, könnyedén behúzták a konstruktőri bajnoki címet, és egyéniben is csak Lewis Hamilton és Nico Rosberg volt esélyes (de mindkétszer az előbbi nyert).
A helyzet sokakat kiábrándított, kritikákra késztetett, a Merci csapatfőnöke, Toto Wolff pedig láthatóan tisztában is van ezzel, azt mondja, 2016-ra igyekeznek izgalmasabbá tenni a Forma-1-et.


“A dominanciánk árt a Forma-1-nek, unalmassá teszi a versenyt” – idézte a Mail on Sunday.
“A dominancia árt a csapatnak, a brandnek is, hiszen mi vagyunk a gonoszok.” 
“Szóval bár a dominanciáról nem akarok lemondani, de ha ugyanígy fölényben maradunk, akkor el kell gondolkodnunk, mit is tehetnénk azért, hogy ne mi legyünk az ellenség, és hogyan javítsuk a show-t. Talán a teljesen a versenyzők közé dobhatnánk a gyeplőt, ez jó megoldás lehetne” – magyarázta.
A Mercedesnél eddig is szabad volt a verseny a pilóták között, azonban csak egy határig: a stratégiák terén nem lehetett egyéni döntéseket hozni, rendkívüli esemény híján Hamilton és Rosberg ugyanazt a versenyt futotta, így általában az nyerte a futamot, aki a rajt után előrébb volt. Wolff azt mondja, 2016-ra ezt is eltörölhetik, a garázs két felén eltérő stratégiák jöhetnek majd.