A Forma-1 legpatinásabb márkája, a Ferrari egykoron, az 1930-as években az Alfa Romeo versenycsapataként kezdte, de az 1950-ben indult F1-ben már versenytársakként szerepeltek.
Az Alfa Romeo 1950-82 között szerepelt gyári csapattal a sportágban, az első két évben ők adták a világbajnokokat is (Nino Farina, Juan Manuel Fangio), és 1988-ig szállított motorokat. 


A márkát birtokló Fiat Chrysler Automobiles, egyben a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne most azt mondja, itt az ideje, hogy az Alfa újra az F1-ben szerepeljen:
“Hihetetlen, hogy az Alfa Romeónak milyen bérelt helye van az emberek szívében, ezért azt fontolgatjuk, hogy visszahozzuk a Forma-1-be. Fontos lenne az Alfa Romeo visszatérése, újabb szereplővel gazdagodna a mezőny” – idézte az ANSA hírügynökség Marchionne hétfői megszólalását.
Nem előzmény nélküli a nyilatkozat, hiszen az Alfa logója már két éve ott van a Ferrari F1-es autóin, ősszel pedig a Ferrari arról tárgyalt az akkor még motort keresgélő Red Bull-lal, hogy a maranellói erőforrásokat az Alfa Romeo márkanév alatt adták volna nekik.