A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának szerdai, párizsi ülésén a Forma-1-es versenynaptár és motorszabályok mellett a a sportág gumiszabályairól is döntöttek.
F1: Így változnak a gumiszabályok jövőre 2


2016-ra szabadabb lesz a választás, amelytől a stratégiák sokszínűbbé válását és így a futamok izgalmának növekedését várják. 
A jövő évre a Pirelli öt száraz pályára való keveréket – kemény (narancs), közepes (fehér), lágy (sárga), szuperlágy (piros) és ultralágy (lila) – gyárt, ezek közül a versenyhétvégékre hármat kínál majd.
A versenyzőnként a hétvégéken felhasználható 13 szett közül a gumiszállító mindössze kettőt jelöl saját hatáskörben a versenyre, ebből legalább egyet kötelező lesz használni a futamon, míg az időmérőre kötelezően kiadnak egy szettet az aktuális választék leglágyabb keverékéből. 
F1: Így változnak a gumiszabályok jövőre 3


A maradék tíz garnitúrát a pilóta/csapat a saját belátása szerint válogathatja össze a három kijelölt keverék közül.
A csapatok az FIA felé jelzik a választást, a szervezet továbbítja azt a Pirelli felé. Ha egy csapat a határidőig nem jelzi, mit szeretne, az FIA választ helyettük. A gumiválasztás két héttel az adott futam előttig titok lesz.
Nem esős versenyeken továbbra is kötelező lesz legalább kétféle száraz keveréket használni – amiből az egyik értelemszerűen a Pirelli által kötelezően adott garnitúra lesz.