Bár a Mercedesnél mindig hangsúlyozták, hogy nincs csapatsorrend, Lewis Hamilton és Nico Rosberg szabadon küzdhet egymással, ez csak bizonyos fokig igaz. 
Az elmúlt két szezonban számos példa volt arra, hogy a rajt után vége a nyílt sisakos küzdelemnek, ugyanis mindkét versenyzőnek ugyanazt a stratégiát kell végrehajtania, egyikük sem próbálkozhat valami eltérővel – állítólag azért, mert úgysem jönne be.
Az egykori Williams-, McLaren- és Red Bull-versenyző, 13-szoros futamgyőztes David Coulthard a BBC-nél vitt rovatában azt írta, nagyon szeretné, ha legalább Abu-Dzabiban teljesen tiszta, “szabadfogású” küzdelmet láthatnánk.


“Most, hogy már csak egy futam van hátra, és a Mercedesnek semmi veszítenivalója, hiszen mindkét bajnokság lezárult, nem lenne menő, ha a csapat bedobná a gyeplőt a versenyzőik és a hozzájuk tartozó mérnökeik közé, és egy teljesen nyílt versenyt futnának Abu-Dzabiban? Legalább egyetlen versenyen megpróbálhatna valami más megközelítést a Mercedes, hogy ezzel növelje az élvezetet az amúgy őszintén szólva nem túl izgalmasnak ígérkező szezonzárón.”
“A versenyzők és a mérnökeik maguk dönthetnének a saját stratégiájukról. A szokásos szabályok persze éljenek, egymással nem szabad ütközni, de Hamilton és Rosberg futhatná a saját versenyét. Ha így csinálnák, a pilóták maguk lennének felelősek az eredményért, még ha az is a vége, hogy így a csapattárs nyer vagy akár Sebastian Vettelt is bevonják a dologba.”
“Hamiltonnak és Rosbergnek persze úgy kellene nekivágnia, hogy övék a felelősség, ha leégetik a csapatot, és késznek kellene lenniük arra, hogy utólag kimondják, rendben, az én döntésem miatt vallottunk kudarcot, elismerem, de ez egyszeri dolog volt a nézők kedvéért, a csapat módszereivel nyerünk volna. Ha ez így tiszta lenne, szerintem nem lenne akadálya, hogy megtörténjen” – érvelt a skót veterán.