A Sebastian Vettelnek ugyan sikerült 3 futamot nyernie idén a Ferrarival, de rajta kívül csakis a Mercedes pilótái állhattak a dobogó legfelső fokára, ráadásul Lewis Hamilton és Nico Rosberg 11-szer kettős győzelmet aratott.
Bár a technika ördöge többször is keresztbe tett Rosbergnek az ősz folyamán, a német versenyző a legutóbbi öt hétvégén megszerezte a pole-t, Mexikóban és legutóbb, Brazíliában pedig a versenyen is verte a friss világbajnok Hamiltont. A Mercedes AMG technikai főnöke, Paddy Lowe szerint a versenyzőik kiélezett csatája “kárpótlást” nyújthat a csapat dominanciájáért:


“Nagyon fontos a csapat számára, hogy két erős, nagyon motivált pilótánk legyen. És ehhez az is kell, hogy mindketten higgyenek abban, hogy képesek nyerni, nem csak futamokat, hanem bajnoki címet is. Ennél a csapatnál ebben nincs is hiány, olyannyira, hogy talán Senna és Prost óta nem láttam ilyet.”
“Ez fantasztikus versenyt hoz magával, és bár az F1-et és minket kritizálnak a dominanciánkért, domináns csapatként egy dolgot adhatunk: a versenyzőink közötti küzdelmet. Úgy gondolom, hogy nálunk szabad a verseny, a pilótáink pedig képesek hozni ezt, mert a különböző pályákon egyikük, majd a másikuk az erősebb. Ez így tökéletes.”
Lewis Hamilton azt állítja, a világbajnoki cím megszerzése után sem dőlt hátra, Rosberg pedig hangsúlyozza, hogy nem változtatott semmit a hozzáállásán vagy a vezetéstechnikáján – Lowe sem tud magyarázatot, mitől fordult a kocka az utóbbi versenyeken: 
F1: Senna-Prost a Mercedesnél? 3


“Talán senki sem frusztráltabb most Lewisnál. Valaki megkérdezte tőlem, hogy Lewis leeresztett-e egy kicsit, miután megszerezte a bajnoki címet, de egyáltalán nem! Szerintem a pilóták csak az egyes versenyekkel foglalkoznak, nem nézik az eredménytáblát, csak mennek és nyerni akarnak. Lewis ki lesz akadva, hogy megint nem győzött. A hangulatával nincs gond, de magában biztos megereszt valami cifrát. Ő is tiszteli Nico képességeit.”