Ahogy mindenki értesült már róla, péntek éjjel Párizsban egy összehangolt terrortámadás-sorozatban 129 veszítették életükét és több százan sérültek meg. A hír az egész civilizált világot megrázta, mindenütt ilyen-olyan gesztusokkal, virrasztásokkal emlékeznek az áldozatokra.
A hétvégi Brazil Nagydíjon a Forma-1-nek is lehetősége van hasonlóra, a több tízmilliós nézőközönség széles elérést biztosítana valamilyen gesztusnak. Külön “kapóra jött” – már ha szabad így fogalmazni ebben a helyzetben -, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eredetileg is egyperces csendes emlékezést tervezett a verseny rajtja elé a közúti balesetek áldozatai emlékére.


Az FIA elnöke, Jean Todt szombaton érkezett meg az interlagosi pályára, de a francia valamiért nem volt képes megfelelően kezelni a helyzetet, jelentős érzéketlenségről és aránytévesztésről tett tanúbizonyságot, amikor azt mondta, hogy a párizsi áldozatok is megérdemelnek “egy pillanatnyi” emlékezést, de az egyperces csend akkor is a közúti balesetek áldozatainak szól majd.
“Tudják, hogy a közúti balesetekben elhunytak száma sokkal magasabb, mint a Párizsban meghaltaké? Nap mint nap 30-szor annyian halnak meg az utakon, mint a tegnapi párizsi gyilkosságokban. Beterveztünk egy egyperces emlékezést, és természetesen a Párizsban történteket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egy pillanatra arra is gondolunk majd” – nyilatkozta a Canal+-nek.
F1: Hülyét csinált magából az FIA-elnök 3


Todt nyilatkozata komoly felháborodást keltett a paddockban, többen az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-hoz fordultak, aki azt mondta, “beszélni fog” az FIA-elnökkel.
Ecclestone közbelépése után végül úgy döntöttek, hogy a versenyzői parádén egy gyászszalaggal ellátott francia zászlót is körbevisznek a pályán, a pilóták pedig fekete karszalaggal fejezik ki gyászukat a versenynapon, az egyperces csend alatt viszont marad a közlekedési balesetekre emlékező molinó.
F1: Hülyét csinált magából az FIA-elnök 4


Todtnak egyébként sikerült még egy lapáttal rátennie szombaton: annak ellenére, hogy mennyire ragaszkodik a közúti biztonság, a balesetmegelőzés témájához, az FIA csúcskategóriájának számító Forma-1 aktuális világbajnoka, azaz a globális közlekedésbiztonsági kampány egyik vezető arca, Lewis Hamilton kedd hajnali monacói autóbalesete felett simán szemet hunyna.
“Néha túl sokat foglalkozunk felesleges, semmit sem jelentő balhékkal. Hallom, hogy mennyit foglalkoztak például Lewis kis közúti incidensével, de nem kellene ezzel törődnünk. Vannak fontosabb dolgok is” – nyilatkozta.