A Forma-1 szabályait előkészítő, a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a Williams, a McLaren és a Force India tagjaiból (egy-egy szavazat), valamint a jogtulajdonos CVC-t képviselő Bernie Ecclestone-ból és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökéből, Jean Todtból összeálló Stratégiai Munkacsoport már a nyáron jelezte, hogy foglalkoznak a versenyhétvégék átalakításának lehetőségével.
Többek között felmerült a pénteki edzések átszervezése és akár teljes törlése, és az időmérő szombati vagy vasárnapi sprintversennyé alakítása is, de továbbra sem készült valódi koncepció.


Az FIA elnöke, Jean Todt azt mondta, hogy nem is szeretne beleugrani semmibe, hiszen a jelenlegi formátum is működik.
“Bár nagyon sok szereplő és nagyon sok ötlet van, tárgyaltunk a dologról. Azonban egyelőre egyetlen olyan elképzelés sem akadt, ami jobb a jelenlegi rendszernél. Persze ha akadna olyan ötlet, amelyik egyértelmű előrelépést jelentene, akkor nem állnánk az útjába” – mondta. 
“Emellett én nem vagyok versenyszervező, de az ő nézőpontjukat is figyelembe kell venni, hiszen az ő kasszájukra megy a hétvége. És ha azt mondjuk a szervezőknek, hogy rövidítsék meg a hétvégét, a válasz mindig nem.”
Todt a múlt hétvégén a Forma-1-be 23 év után visszatért Mexikói Nagydíjat hozta példának, ahol pénteken közel 90 ezren mentek ki a pályára (szombaton 111 ezren, vasárnap 134 ezren, összesen 335,9 ezren).
Egyelőre nem lesznek rövidebb F1-hétvégék 3


“Nézzük csak meg a mexikói pénteket, persze pályája válogatja, de nézzük meg, mennyire lelkes, mennyire boldog volt a közönség, hogy show-t láttak. Néha azon gondolkodom, hogy még hosszabb programot kellene adnunk nekik. Persze ahogy már mondtam, eddig nem volt olyan ötlet, ami jobb a jelenlegi rendszernél.”
 
Todt arra a felvetésre, hogy az idén második szezonját kezdő elektromos formaautó-szériában, a Formula E-ben az egynapos “hétvége” is működik, azzal felelt, hogy azt a sorozatot világvárosok utcáin rendezik, így bár kiemelten fontos az elektromos autózás bemutatása, a helyszíneket csakis annyi időre lehet lezárni, ez az F1 számára tehát nem járható út.